Een ‘Frankische soldaat’ in het Nedelandse Onderwijs

Cornelis Jetses is vooral bekend geworden met zijn illustraties in boekjes voor het basisonderwijs. Toch heeft Jetses ook twee historische wandplaten geïllustreerd. ‘Aan het hof van Karel de Grote’ (1942) is daar één van. De wandplaat maakt onderdeel uit van de serie ‘Vaderlandse Geschiedenis’.
Wandplaten maakten de vaderlandse geschiedenis aanschouwelijk voor de leerlingen.

Liane Strauβ van de Albert-Ludwigs-Universität in Freiburg heeft een prachtig artikel geschreven over de ‘Frankische soldaat’ die ook te bewonderen is in de prachtige wandplaat van Cornelis Jetses. Via een prachtige zoektocht ontdekt Strauβ dat de soldaat zijn oorsprong heeft in het Römisch-Germanischen Zentralmuseum in Mainz. Deze voorstelling van de historische krijger is via het museum in veel Nederlandse geschiedenisboekjes terecht gekomen.

Ook Cornelis Jetses heeft zijn werk gebaseerd op een van de beelden dat te zien was in Mainz. In minstens drie verschillende onderwijsmethodes zijn deze illustraties terecht gekomen. In het archief van het Nationaal Onderwijsmuseum is een prachtige studietekening gevonden waar duidelijk te zien is dat Jetses zijn ideeën van de Frankische soldaat van dit beeld ontleend heeft.

Op de wandplaat ‘Aan het hof van Karel de Grote’ is de Frankische soldaat links voor afgebeeld. Hoewel de soldaat daar een paar honden aan de lijn vasthoudt en van achter is afgebeeld, is duidelijk te zien dat de klederdracht afkomstig is van de krijger uit het museum in Mainz.

Studietekening. Collectie Nationaal Onderwijs museum
Uitsnede van de historische wandplaat ‘Aan het hof van Karel de Grote’.